Een VOG is in sommige gevallen noodzakelijk

Vaak zien we dezelfde vraag online; wat is VOG? VOG is de afkorting van een Verklaring Omtrent het Gedrag van een individu. Dit is een verklaring dat u geen contact hebt met politie en/of justitie, waardoor u mogelijk gehinderd wordt in de functie die u wilt uitoefenen. Zo moeten bepaalde werkgevers (en soms ook wettelijke vereisten) een VOG aanvragen voordat ze aan het werk gaan. Houd er dus rekening mee dat als u bepaalde beroepen wilt uitoefenen en al eerder aan de wet bent blootgesteld, dit problemen kan opleveren met uw aanvraag. Dit kan zelfs betekenen dat u dat beroep niet kunt uitoefenen en (helaas) op zoek moet gaan naar een ander beroep.

Wettelijk vereist bij sommige beroepen

Voor sommige vakgebieden is een VOG vereist om het sollicitatieproces voort te zetten, laat staan ​​het verrichten van de werkzaamheden die bij de functie horen. Uit de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) blijkt dat u in het verleden niet met justitie of politie te maken hebt gehad die een beperking kan vormen voor het uitoefenen van de functie. Denk bijvoorbeeld aan een functie bij de politie of het leger, het vervoeren van waardevolle spullen, werken in de thuiszorg of iets ‘simpels’ doen, zoals oppas of leraar zijn. In sommige beroepen is het aanvragen van VOG zelfs wettelijk verplicht. Als VOG niet wettelijk verplicht is, kunnen werkgevers zelf bepalen of het wel of niet nodig is. Gelukkig is de moeilijkheid van het aanvragen van VOG nu sterk verminderd en kan het eenvoudig online worden ingevuld.

Hoe kan je een VOG aanvragen?

Een VOG aanvragen kan tegenwoordig een stuk makkelijk dan vroeger. Breng simpelweg een bezoekje aan de website van VOG-aanvraag.nl en vul enkele gegevens in. Betaal vervolgens de kosten van de VOG en bij akkoord krijg je deze op korte termijn thuis gestuurd.