Hoe gebruik je nitril handschoenen?

In de zorg is het dragen van wegwerphandschoenen bij de verzorging van mensen vaak verplicht. Het doel hiervan is het voorkomen van infecties bij zowel verzorgende als patiënt. Ook bij andere beroepen waar men in aanraking komt met de klant is het gebruik van wegwerphandschoenen heel normaal. Daarnaast worden in de thuissituatie steeds vaker wegwerphandschoenen gebruikt. Redenen hiervoor zijn het al snel na een operatie naar huis sturen van mensen en het langer thuis blijven wonen van ouderen. Hierdoor moeten steeds vaker familieleden of vrienden als mantelzorger bijspringen en hulp bieden bij de verzorging.
De bekendste wegwerphandschoen is de latex handschoen. Omdat er mensen zijn met een latexallergie wordt er de laatste jaren steeds meer gebruik gemaakt van nitril handschoenen.

Tips voor het gebruiken van wegwerphandschoenen

Door wegwerphandschoenen op de juiste manier te gebruiken verminder je de kans op kruisbesmetting. Een aantal tips:

  • Handschoenen zijn geen vervanging van handen wassen dus was of desinfecteer je handen voor en na gebruik van handschoenen. Dus ook na gebruik! Want zelfs als je handschoenen op de juiste manier uittrekt is er een kans dat micro-organismen op je handen terecht komen.
  • Handschoenen aan? Zit dan niet aan je gezicht, kleding, deurkrukken, lichtknopjes, gordijnen, telefoons, tablets enz. zodat er zo min mogelijk kans is op besmetting.
  • Wissel de handschoenen als deze nat, kapot of vies zijn. Was of desinfecteer de handschoenen niet, daardoor gaan ze eerder kapot.
  • Trek de handschoenen op de juiste manier aan en uit, gooi gebruikte handschoenen direct weg.

Het uittrekken van wegwerphandschoenen

Het is belangrijk om wegwerphandschoenen op de juiste manier uit te trekken. Anders is er kans op kruisbesmetting doordat je met je handen aan de vuile buitenkant van de handschoenen komt.
Stappen bij het uittrekken van wegwerphandschoenen:

  1. Pak bij één hand de handschoen aan de buitenkant van de manchet vast en vermijdt daarbij contact met de huid.
  2. Trek de handschoen binnenste buiten uit.
  3. Vouw de uitgetrokken handschoen tot een prop en hou deze vast in de hand waar je de handschoen nog aan hebt.
  4. Nu is de andere hand aan de beurt. Schuif een vinger tussen de pols en de binnenkant van de manchet.
  5. Trek de manchet naar beneden en wikkel deze rond de vastgehouden prop van de andere handschoen.
  6. Gooi beide handschoenen weg (in een afvalcontainer of -zak).