Hoe kom ik aan zwemmerseczeem?

Ondanks de naam zwemmerseczeem is het geen eczeem. Nee, zwemmerseczeem is een vorm van een schimmelinfectie op de huid. De meest bekende vorm van schimmel die dit veroorzaakt is Trichophyton rubrum. Dit is een schimmel die goed groeit op donkere en warme plekken. Een plek zoals die stukjes huid tussen je tenen. De naam komt van het feit dat deze schimmelvorm veel wordt opgelopen in het zwembad. Door de schimmel gaat je huid schilferen, net als eczeem. Hierdoor de benaming zwemmerseczeem.

Zwembaden

De reden dat deze schimmel veel wordt opgelopen in zwembaden heeft te maken met de besmettelijkheid. Zwemmerseczeem is heel besmettelijk en makkelijk overdraagbaar. In een plek waar veel mensen met blote voeten over hetzelfde oppervlakte lopen. Denk ook aan sauna’s of openbare douches in sportscholen. Er zijn nog wel een aantal manier om het op te lopen. Als je slecht ventilerende schoenen draagt, krijg je te maken met zweetvoeten. Door het zweet is er een perfecte plek voor de schimmel te ontwikkelen.

voetschimmel

Zuurgraad

De huid heeft een natuurlijke zuurgraad. Als deze constant blijft dan biedt de huid bescherming tegen schimmels. Zodra je met te veel zeep gaat wassen, of de zeep spoel je niet goed af dan verandert de zuurgraad. Hierdoor is je huid makkelijker vatbaar voor schimmels. Ook al probeer je deze dingen te vermijden, is het niet vreemd als je toch zwemmerseczeem oploopt. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking heeft last van zwemmerseczeem. Gelukkig zijn er meerdere behandelingen en is het makkelijk op te lossen. Ook al kan het een paar weken duren.