Meer zekerheid over je eigen gezondheid? Met een bloedonderzoek verkrijg je die

Dat een goede gezondheid een van de belangrijkste dingen is die een mens kan bezitten, daar is nagenoeg iedereen het wel over eens. Toch zijn er genoeg mensen die het onderhouden van hun gezondheid een beetje op z’n beloop laten. Hiermee bedoelen we dat mensen zich soms jarenlang niet echt laten controleren en dus op een gegeven moment niet meer met genoeg zekerheid kunnen zeggen dat ze gezond zijn. En dat terwijl je met bijvoorbeeld een bloedonderzoek al enorm veel te weten kunt komen over je gezondheid. Want ga maar na: in je bloed circuleren dezelfde stoffen als in de rest van je lichaam. Een bloedonderzoek geeft dan ook maar wat vaak nieuwe inzichten waardoor je je leven (om je eigen bestwil) wat anders gaat inrichten. 

Preventief bloedonderzoek doen

Zoals we hierboven al hebben laten doorschemeren: er is niets mis mee om af en toe eens bloed af te (laten) nemen om dit te laten onderzoeken. Dit kun je dus ook uitstekend doen op het moment dat je eigenlijk geen lichamelijke klachten hebt. Een bloedonderzoek kan je dan namelijk toch wijzen op het ontluiken van een ziekte, zelfs al acht je die kans klein. Verder kan zo’n onderzoek je bijvoorbeeld aantonen dat je een tekort hebt van een bepaalde vitamine.

bloedonderzoek

Je bloed laten onderzoeken met een achterliggende reden

Wat we hierboven hebben beschreven behelst preventief bloedonderzoek, maar evengoed kun je natuurlijk je bloed laten onderzoeken met een specifieke reden. Vaak wordt dit gedaan om bevestigd of ontkend te krijgen of iemand een bepaalde ziekte heeft. Verder komen bloedonderzoeken geregeld voor bij mensen die onder behandeling zijn. Een bloedonderzoek kan dan aantonen of een behandeling het gewenste effect sorteert.