Wanneer doe je een SOA-test?

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. De naam zegt het eigenlijk al, maar een soa kun je oplopen wanneer je onveilige seks hebt gehad. Het beste is om een soa te voorkomen door voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Echter wanneer dit niet het geval is, kan het een idee zijn om een SOA test te doen. Wanneer je precies een SOA test moet doen leggen we hier uit.

Onveilige seks

soa’s zijn er in verschillende vormen, zo kun je onder andere chlamydia of gonorroe oplopen. Een soa loop je op wanneer je onveilige seks hebt gehad. Dit betekent dat je seks hebt gehad zonder condoom, maar ook orale of anale seks. Het kan ook zijn dat een condoom gescheurd is geraakt waardoor er alsnog een besmetting kan plaatsvinden door het vocht. 

Ook zonder klachten

Je zult denken dat je klachten zult krijgen op het moment dat je een soa oploopt. Maar dit is zelfs bij de meeste mensen niet het geval! Wanneer je wel klachten krijgt bij je geslachtsdeel, dan is het 100% aan te raden om een soa test te doen. De kans op een soa is namelijk vrij groot. Ook wanneer je geen klachten hebt, is er een kans dat je een soa hebt opgelopen. Wij raden daarom ten zeerste aan om altijd een soa test te doen, wanneer je met meerdere personen onveilige seks hebt gehad. 

Soa testen

In de tijd van nu is het mogelijk om een thuistest te doen. Deze thuistesten kun je afnemen bij How are you diagnostics. Deze zijn volledig anoniem en worden getest in het laboratorium. De testuitslag heb je hierna snel binnen, waarbij je advies krijgt wat je vervolgstap moet zijn. Het is verstandig om je snel te testen wanneer je hierover twijfelt. We willen je namelijk graag wijzen of het feit dat je onvruchtbaar kan worden wanneer je te lang met een SOA loopt.

Wist je dat je bij How Are You Diagnostics ook een Coronatest kunt doen?